Musik

Grønlands musik kommer fra hjertet, som den altid har gjort, siden de første takter blev slået med trommen. Dagens musikere bærer stolt traditionerne videre.

Musik fra hjertet

Rap stammer muligvis fra Grønland. Den traditionelle grønlandske musik er trommedans og trommesang. En enkelt rytme fra instrumentet akkompagnerer sangen - det er rap på traditionel vis.

 

Trommen bestod i gamle dage af en ramme af drivtømmer. Håndtaget var spændt fast med sener eller strimler af skind. Selve trommeskindet var enten bughinde fra haj, tarme fra sæl eller væv fra isbjørnemave. Trommestikken var enten træ eller ribben fra sæl, og slaget faldt på rammen. Trommedansen var dels religiøs, dels foregik dansen nærmest som en retssag, der kunne afgøre tvister. De to uenige skiftedes til at danse og tromme, mens de gjorde deres bedste for at nedgøre hinanden psykisk. Den, der fik største bifald, vandt, præcis som i rap konkurrencer i moderne udførelse. Trommedans blev forbudt efter kristendommens indførelse, men praktiseres stadig som et kulturelt element til glæde og måske inspiration for landets gæster.

 

Grønlænderne sætter pris på at synge og gør det gerne i kirker og i forskellige kor over alt i byer og bygder. Ved enhver lejlighed optræder korene til fest og officielle arrangementer ofte iført den traditionelle festdragt.

 

Også grønlandsk polka er populært ved enhver festlig sammenkomst. Det er let at lære og som gæst i landet kan man være heldig at få lov til at prøve.

 

Det grønlandske unge musikliv står i fuldt flor. Julie Berthelsen, Angu og Rasmus Lyberth er kendt af mange uden for Grønlands grænser. To nye kunstnere er godt i gang med en international karriere; Nive Nielsen og Simon Lynge. Tjek dem på Spotify eller Youtube.com og i byernes musikforretninger, der har musik for enhver smag. På Atlantic Musics website er der masser af grønlandsk musik.

VIDSTE DU AT


Den dansk-grønlandske duo, The Benefits, hittede i 2007 med nummeret Physical. Siden har flere end en halv million mennesker set dem på Youtube.com.
Sommerfestivalen Aasivik blev i 2012 vakt til live efter 15 års pause. Socialt samvær som dengang i halvfjerdserne til halvfemserne skal igen skabe frirum med plads til debat, workshops og masser musik.
Grønlandsk polka er inspireret af skotske reels, som kom til landet med hvalfangere i 1600-tallet.

Gå tilbage til forsiden

Book din rejse

Her kan du nyde musikken

Grønland er fuld af overraskelser, smukke landskaber og storslåede oplevelser. Find din næste drømmedestination herunder.

Andre oplevelser i Grønland

Velkommen til oplevelser af den anden verden. Hvor ellers finder man sne, is, fjelde, hav og hvaler tæt på grønne sletter med kartoffelmarker? Gå på opdagelse på efter nye spændende oplevelser lige her.