Midnatssol

Tager du til Grønland i sommermånederne, er du garanteret timevis af solskinstimer. Nord for polarcirklen kan du nemlig opleve midnatssol, som er et ”magisk” naturfænomen, hvor solens gyldne nuancer lyser landet op døgnet rundt.

Midnatssol i Grønland

Butikkerne lukker, bådene tøffer ind og ud ad havnen, børnene leger på gaderne og folk nyder udsigten til fjorde og isbjerge fra fjeldsiderne døgnet rundt. Når der er midnatssol i Grønland, udviskes dag og nat, og konceptet tid får en helt ny betydning.

 

Midnatssol er et forunderligt naturfænomen, hvor solen ikke går ned om natten. Fænomenet indtræffer nord for den nordlige polarkreds i sommermånederne. Afhængig af hvor nord du befinder dig, kan midnatssolen vare i alt fra et døgn til flere måneder. Det skyldes, at Nordpolen i sommermånederne peger direkte mod solen på grund af Jordens skrå aksehældning.

 

Du kan opleve nord for Sisimiut og Tasiilaq, og jo længere nordpå du kommer, jo længere varer perioden med midnatssol. I Grønlands nordligste by, Qaanaaq, går solen ikke ned i tre en halv måned om sommeren.

 

Midnatssolen opstår ikke syd for den nordlige polarcirkel, men befinder du dig i nogle af Grønlands sydligste byer, såsom Nanortalik, vil soltimerne stadig nå op på 20 timer i døgnet. Du er derfor garanteret lyse nætter, uanset hvor i Grønland du rejser til.

Tidspunkter hvor du kan opleve midnatssol

Rejser du til Grønland for at opleve midnatssolen omfavne landskabet i sine varme farver, skal du være opmærksom på, at perioden afhænger af, hvor i landet du er. Nedenfor har vi samlet et overblik over, hvornår midnatssol kan ses i flere af de større byer nord for polarcirklen.

 

Sted Midnatssol
Qaanaaq 21. april – 23. august
Upernavik 6. maj – 8. august
Uummannaq 17. maj – 28. juli
Ilulissat 20. maj – 23. juli
Aasiaat 23. maj – 20. juli
Sisimiut 3. juni – 11. juli

Aktiviteter under midnatssolen

Når solen står klart på himlen døgnet rundt, er der rig mulighed for at bruge soltimerne på oplevelser og aktiviteter. Med en gylden nattehimmel over dig vil du opleve en fornyet energi, selvom klokken er 23 om aftenen. Det er derfor ikke underligt, at midnatssol er et elsket naturfænomen i Grønland.

 

Med et mindre behov for søvn kan du opleve midnatssolen bade gletsjere og Indlandsisen i en orange farvepalet. Som gæst i Grønland er det oplagt at tage på midnatssejltur i et sollys, der vælter ud over isbjergene i gyldne og varme nuancer. Du kan også prøve en magisk sejltur med World of Greenland fra Ilulissat ud til isfjeldene i midnatssol. 

 

Er du vild med udfordringer og sportsevents, afholdes der i slut juni flere løbeevents under midnatssolen. I Ilulissat afholdes Artic Midnigt Orienteering, der er et firedages orienteringsløb med 24-timers sollys. I den sydligste del af Diskobugten i Aasiaat afholdes Aasiaat Midnight Sun Marathon, som er et udfordrende maraton i de smukkeste omgivelser.

 

Uanset hvilke aktiviteter du begiver dig ud på, er midnatssolen allestedsnærværende. Den gyldne glød varmer sjælen, og følelsen af velvære skyller ind over en. Glæd dig til at opleve midnatssol i Grønland.

VIDSTE DU AT


Syd for polarcirklen er der ikke mørketid og midnatssol. Alligevel har Sydgrønland særligt lange lyse nætter om sommeren.
Særligt for løbere: Tag til Ilulissat og deltag i Arctic Midnight Orienteering - et arktisk mesterskab og uofficielt grønlandsk mesterskab over 20 km. Det foregår tæt ved den UNESCO-fredede isfjord.

Gå tilbage til forsiden

Book din rejse

Book din oplevelse her:

Thumbnail (1)

Arctic Excursions

Arctic Excursions er en del af Greenland Travel. Vi har Grønland i vores DNA og har base i Nuuk og København. Arctic Excursions er en platform for både større og mindre turoperatører i Grønland, så turismen kan komme alle til gode. Se turoperatørernes brede udvalg af ture på vores hjemmeside og få en oplevelse for livet. 

Her kan du opleve midnatssolen

Grønland er fuld af overraskelser, smukke landskaber og storslåede oplevelser. Find din næste drømmedestination herunder.

Andre oplevelser i Grønland

Velkommen til oplevelser af den anden verden. Hvor ellers finder man sne, is, fjelde, hav og hvaler tæt på grønne sletter med kartoffelmarker? Gå på opdagelse på efter nye spændende oplevelser lige her.