Arkæologi

De kom fra nord, de kom fra syd. En fortid, der rækker 4.500 år tilbage sætter spor, der lever i kultur, sagn, myter og mennesker.

Få historien ind under huden

De kom langvejs fra, de første grønlændere; de første for 4.500 år siden. Oprindeligt var de et nomadefolk, der bevægede sig efter fangstmulighederne fra Mongoliet til Alaska, videre over Canada til Grønland via Nares Stræde. Hvor længe de førte slægterne videre, ved vi ikke. Dog er det sikkert, at Grønland i flere perioder op til 900-1000 e.Kr. har været ubeboet. Grønlænderne i dag stammer formentlig fra den seneste indvandring omkring år 1000.

 

Sideløbende med den sidste indvandring fra vest, nåede nordboerne frem til Sydgrønland anført af islændingen Erik den Røde. Han var landsforvist, brugte sin tid til søs og efter 982, hvor han opdagede det frodige Grønland, anløb der de følgende år adskillige skibe på kysten med islændinge, der slog sig ned i bunden af de lange fjorde. Her var der - og er der - frugtbare sletter til gavn for dyr og mennesker, og de strækker sig, så langt øjet rækker.

Fortiden ligger lige for

Nordboerne efterlod sig gårdanlæg, stalde og kirker. Blot 20 minutters sejlads fra Narsarsuaq finder I en rekonstruktion af Erik den Rødes gård og Tjodhildes kirke - den første kristne kirke på det amerikanske kontinent. Overalt i Sydgrønland fortæller ruiner om nordboernes storhedstid. Da samfundet var størst, boede her 6.000 mennesker. Den velbevarede Hvalsø Kirkeruin fra 1300-tallet og bispesædet Gardar ved Igaliku er også et besøg værd.

 

I skal aldrig gå langt for at støde på Grønlands fortid. Husruiner, grave, rævefælder og bebyggelser som for eksempel Sermermiutdalen lidt uden for Ilulissat. I alle byer findes et museum, der giver et fornemt indblik i fortiden på netop dette sted. Sten- og benredskaber, amuletter og beklædning. I Nuuk er et besøg på Nationalmuseet et must. Her findes en samling velbevarede mumier fra omkring 1475.

 

I de store byer er en kulturhistorisk vandring med guide en god idé, og den nyere historie er værd at snuse til, f.eks. i Ilulissat, hvor I kan se Knud Rasmussens fødehjem, brættet og Zionskirken. Træk fortiden ind i en moderne nutid og fordøj oplevelserne med en kop kaffe i en af byens caféer.

VIDSTE DU AT


Nordboerne forsvandt fra området omkring år 1500. Den nyeste forskning peger på, at de udvandrede på grund af klimaforandringer. Sikkert er det, at deres historie stadig lever i det meste af Sydgrønland.
Grønlands Rejsebureau arrangerer rejser til det sydlige Grønland og i fodsporene på en dramatisk fortid.
Erik den Røde blev overvældet af alt det grønne og frodige i Sydgrønland og navngav landet for mere end 1.000 år siden.
Grønlænderne er et pionerfolk, stærke og fyldt med livskraft.
Projekt Levende Boplads i Qasigiannguit formidler Thule-kulturen, som den var omkring 1700-tallet. Frivillige og fagfolk levendegør tiden og hverdagens gøremål iført dragter fra dengang.

Gå tilbage til forsiden

Book din rejse

Book din oplevelse her:

Three Female Hikers At Igaliku Country Hotel In South Greenland

Visit South Greenland

Intet slår lokal viden og knowhow. Det er dem, der kender disse fjelde og vidder som deres egen bukselomme, både om sommer og vinter.

Her kan du udforske arkæologien

Grønland er fuld af overraskelser, smukke landskaber og storslåede oplevelser. Find din næste drømmedestination herunder.

Andre oplevelser i Grønland

Velkommen til oplevelser af den anden verden. Hvor ellers finder man sne, is, fjelde, hav og hvaler tæt på grønne sletter med kartoffelmarker? Gå på opdagelse på efter nye spændende oplevelser lige her.