Gastronomi
Nogle af verdens fineste gourmetrestauranter findes i Grønland. Og menukortene er alle steder præget af lokale råvarer.
Foto Lola A. Åkerström
Gastronomiske tryllerier
Den grønlandske gastronomi lader intet tilbage at ønske. Dels har landet de fineste råvarer, dels er det grønlandske køkken inspireret af den store verden. Blandt verdens fineste gourmetrestauranter findes flere i Ilulissat og Nuuk.
Kød, fisk og vildt købes ind på Brættet i byer og bygder. Det er både de private samt restauranterne der køber ind her, og der findes de friskeste råvarer du kan forstille dig.
Restauranterne kombinerer de grønlandske råvarer med tendenser fra det franske, japanske, nordiske og thailandske køkken. Grønsager og kartofler fra det sydlige Grønland er en selvfølge som ledsager til retterne. Om sommeren er menuerne præget af svampe, bær og urter, fundet og plukket i den natur, som gennem flere tusinde år har frembragt et bunddække af vitaminer og kraft.
Madkulturen generelt bygger på de gamle fangersamfunds stærke fællesskab. Livsbetingelserne afhænger af, at man deler fangsten velvilligt, gerne og gæstfrit. Sådan er det også i dag.
Foto Aningaaq R. Carlsen
Foto Peter Lindstrom
Mesterligt trylleri
I Ilulissats gourmetkøkken på Hotel Arctic, Restaurant Ulo, tryller landets bedste kokke med de fineste råvarer. Om sommeren er den store barbecue på hotellets terrasse en fryd for maven. En klar anbefaling med kulinarisk klang er også en sejltur til Oqaatsut og Restaurant H8. Restaurant Nasaasaaq i Sisimiut er også i særklasse med blandt andet brunch og specialiteter med moskus, skaldyr og fugle.
Kangerlussuaq har ikke mindre end tre restauranter, hvor rejsende kan få tanket op. Flere er der i hovedstaden, hvor selv den mest garvede gourmand kan få styret sine lyster måske ledsaget af udsigt til en svingende hvalfinne i det fjerne.
VIDSTE DU AT
Sushi lavet med tang, krabbe risotto, hellefisk, ammassetter og frisk stenbidderrogn. Bliv ikke overrasket, hvis du bliver budt på den slags delikatesser i Eqi Ice Camp eller bygden Oqaatsut i Diskobugten.
Nerisassat betyder mad; noget, der kan spises.
To steder i Grønland brygges øl; dels i Nuuk på Godthåb Bryghus, dels i Ilulissat på det nye bryggeri Immiaq.
Grønlandsk 'nationalret' er sælkød kogt med løg, ris og kartofler. Traditionelt har grønlænderne foretrukket at koge kød frem for at stege.