3402

Bell-212 var en robust arbejdshest

212’eren var en alsidig maskine som løste mange, forskellige opgaver i Grønland

Af: Poul Krarup

 

Lars Munch, der var chefpilot på Bell-212, mindes helikopteren som en meget robust, arbejdshest, der nærmest kan karakteriseres som traktoren, der kunne klare alle besværlige opgaver.

 

- Med ski i stedet for hjul, var den meget stabil i alt terræn og på is og sne, siger Lars Munch.

 

- Jeg ved fra gamle dage, at den blev brugt til alle mulige opgaver også ude i verden.

 

- Men det var før min tid. I de år, hvor jeg har fløjet Bell-212, har det været passagerflyvning og fragt til og fra bygderne i de seks distrikter vi dækkede – det vil sige i Qaanaaq, Upernavik, Uummannaq, Diskobugten, Sydgrønland, Tasiilaq.

 

- Desuden har den været brugt til ambulanceflyvning, eftersøgninger og redningsopgaver og sling opgaver i distrikterne med videre, siger Lars Munch.

 

Lars Munch fortsætter nu som almindelig pilot i afløseren H155.

 

Hvad siger en tekniker om B212. Tryk på den røde knap. 

Lidt fakta

H155/EC155 B1

 

Første produktions model fløj første gang i 2003

Air Greenlands version har 10 passagersæder (kan havde op til 12) + 2 piloter

Flyver omkring 140 knob - omkring 260 km/t

Franskmænd kalder modellen Dauphin (delfin)

Rækkevidde på omkring 700 kilometer

 

Bell 212

 

Første produktions model fløj første gang i 1968

Air Greenlands version har 9 sæder (13 sæder i turist version) + 2 piloter

Flyver omkring 90 knob – omkring 185 km/t

Amerikanerne kalder den UH-1N Twin Huey

Rækkevidde omkring 450 kilometer

Om forskellen på de to helikoptere siger han:

 

- H155 er en anden type maskine. Det har betydning, at den har hjul i stedet for ski. Det betyder, at den lander bedre på præparerede landingspladser og ikke ude i terrænet, hvor Bell-212 klarede sig godt.

 

- H155 er mere behagelig at flyve, den flyver meget hurtigere og har mere moderne navigation, digitale instrumenter og en autopilot. Så det er en anden maskine, siger Lars Munch.

 

Hvad siger Air Greenlands administrerende direktør om B212? Tryk på den røde knap. 

Night VFR

De nye Night VFR regler, som blev introduceret i 2017, handler om at regler blev specificeret, sådan at vi nu skulle følge nogle ret strenge NAT minima for at kunne flyve om natten.

 

- Helt specifikt skal vi nu følge en millilux tabel og kommer LUX værdien under et vist niveau, så må vi ikke flyve.

- Vejret har fået højere minima. Det vil sige, skyerne må ikke være for lave, og sigtbarheden skal være god. Ingen flyvning, hvis der er forecastet icing i luften.

 

De nye regler gør det lettere for piloten at træffe en beslutning for, om flyvningen kan foretages - ud fra Vejrudsigt og LUX skema, vi får dagligt fra DMI. De indeholder LUX værdier for skyfrit vejr og ved skyet vejr.

 

I gamle dage på Bell 212 - før de nye NAT VFR regler - fløj vi ofte ud i halv dårligt vejr, uden vi kunne se det, fordi det var så mørkt, at når man tændte landingslys, måtte man slukke igen for ikke at blive blændet af for eksempel snevejr eller is krystaller i luften.

 

Så kort sagt: Det er blevet mere sikkert for passagerer at flyve med os nu, og piloten har et værktøj, som han kan støtte sig op ad og træffe en beslutning om at flyve eller ej.

 

Nogle fordele, som hjælper meget, er, når fuldmånen er oppe, og når der er kommer sne på fjeldene, giver det mere lys, og inden isen lægger sig i fjordene, og vandet er mørkt, giver det god kontrast mellem vand og fjeld i mørket.

Kilde: Lars Munch

 

Læs om det endegyldige farvel til B212. Tryk på den røde knap.