4089

tirsdag den 13. februar 2024


Alex Honnold’s aftryk

Free Solo klatrer Alex Honnold har sat sine verdensberømte fingeraftryk hos Air Greenland. Måneders forberedelse til en række charterflyvninger, er nemlig mundet ud i en dokumentarfilm om hans seneste bedrift

Er man bidt af at vandre i fjelde eller bestige bjerge, så har man nok hørt om Alex Honnold. Manden der i 2017, blandt andet, opnåede stor anerkendelse for at have besteget den 2.307 meter høje El Capitan, en ikonisk granitklippe i Yosemite National Park, uden sikkerhedsudstyr. En bedrift som blev optaget til dokumentaren "Free Solo”, der året efter vandt en Oscar for bedste dokumentar.

 

Til dem der ikke ved det, så er Free solo klatring uden brug af sikkerhedsudstyr, så som reb, seler, kiler eller kroge som betyder, at klatreren ikke er beskyttet mod fald.
Det er dén type klatring som Alex Honnold er kendt for, og han har besteget mange højder verden over.

 

Nu kan han så føje Østgrønland på sit CV. For det seneste fjeld han har klatret på, hedder Immikkoortoq, som efter sigende skulle være højere end El Capitan. Det stejle Immikkoortoq fjeld ligger i forlængelse af en aktiv isbræ i bunden af en fjord, vest for Constable Pynt.

 

En bedrift som er filmet af National Geographic, og som netop har haft præmiere på i Disney+ kanalen.

 

En ordre tikker ind 

Men vi skruer lige tiden tilbage til april 2022, hvor Air Greenland’s charterafdeling modtager en spændende mail. Afsender på mailen der tikkede ind, kom fra faciliteringsselskabet Gelco Corporation.
- Jeg var helt ny i huset og fornemmede at denne opgave var noget særligt. Og rigtigt nok så skulle det vise sig at være en opgave, ud over det sædvanlige, fortæller Daniel Motzfeldt, Sales Account Manager hos Air Greenland.

 

Gelco skulle bruge en helikopter som fast fragter for Alex Honnold, et filmhold fra National Geographic, camp- og klatre udstyr samt mad og brændstof til depoter på to særligt udvalgte områder, i fjordområdet nær Constable Pynt, og opgaven var vurderet til at vare en hel måned.

 

Charterafdelingen tog imod ordren og udfordringen, og kunne derefter se frem til fire måneders intens planlægning. Der blev holdt møder og drøftet en hel del frem og tilbage, for at få al logistik til gå op i en højere enhed. Der var ét transportmiddel at gøre godt med, og det var Air Greenland’s AS350 helikopter, som i forvejen opererer med to ugentlige bygdebeflyvninger.

 

Da alt var tilrettelagt og parterne var blevet enige om at gennemføre opgaven, startede de første flyvninger i Constable Pynt området, i juli.
- Det var en stor oplevelse at være en del af dette projekt. Hvert et minut talte og der blev holdt øje med alle former for aktions. Det var en periode, hvor 12 timers arbejdsdag ikke var usædvanlig. Og det var om at holde tungen lige i munden, beretter Daniel Motzfeldt.

 


Honnold og bjørnene
Som Daniel beskriver, så fulgte Charterafdelingen operationen tæt, på afstand, hver eneste dag, i en hel måned. Kun et par gange var det vejret som satte en stopper for transport af forsyninger. Men når det skete, kunne uvejret vare i flere dage, og nogle gange næsten op til en hel uge.
- Det var helt klart de dage med uvejr som var de mest udfordrende, for både Alex Honnold og filmholdet. For når helikopteren ikke kunne nå frem, var de overladt helt alene i Østgrønlands øde og barske landskab, hvor det stort set kun er isbjørne der har en puls. Og dem fik vi at vide at der var nogle stykker af. Men det betød også, at når forsyningerne slap op, så var der bare ikke mere mad, fortæller Daniel Motzfeldt.

 

Men operationen lykkedes takket være charterafdelingens omhyggelige planlægning, og daglige tætte dialog mellem alle parter. Den sidste flyvning blev derfor, som planlagt gennemført i august, godt en måned efter start.
- Da opgaven var fulgt til dørs, var det slet ikke til at tro, faktisk var jeg ved at fælde en tåre af lettelse over, at alt var gået godt, fortæller Daniel Motzfeldt og fortsætter;
- At Air Greenland har formået at udnytte overskudskapaciteten, ved både at sikre vores trafikprogram i perioden og samtidig løfte sådan en stor opgave. Det syntes jeg godt at vi kan være stolte af, siger Daniel Motzfeldt.

 

Er man nysgerrig på at se National Geographics optagelser fra denne spændende tur, skal man gå på Disney+, hvor der nu ligger en ny dokumentar. Traileren han ses her:

FAKTA:  Alex Honnold


Amerikansk bjergbestiger, født 17. august 1985, bedst kendt for sine free solo-bestigninger af store vægge.
Han opnåede verdensomspændende berømmelse i juni 2017, da han blev den første person til at frigive en rute solo på El Capitan i Yosemite National Park, en stigning beskrevet i New York Times som "en af ​​de store atletiske bedrifter af enhver art, nogensinde.


Honnold har også rekorden for den hurtigste bestigning af "Yosemite Triple Crown", en 18-timers stigning, 50-minutters sammenkobling af Mount Watkins, The Nose og Half Dome's Regular Northwest Face.


I 2015 vandt han en Piolet d'Or i alpin klatring med Tommy Caldwell for deres færdiggørelse af enchainment (kendt som Fitz Traverse) af Cerro Chaltén Group (eller Fitzroy Group) i Patagonien over 5 dage.

Honnold er forfatteren (med David Roberts) til erindringsbogen Alone on the Wall (2015) og emnet for den biografiske dokumentarfilm Free Solo fra 2018, som vandt en BAFTA og en Oscar-pris.

 

Kilde: Wikipedia