4603

Air Greenlands SAR- helikoptere opgraderes med nyt udstyr

 

Air Greenland og Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) har indgået en aftale om at udstyre SAR-helikopterne med avancerede systemer, der skal gøre det nemmere at finde nødstedte personer ved hjælp af infrarøde kameraer (FLIR) og nattesynsbriller (NVG).

 

Aftalen mellem FMI og Air Greenland A/S om anskaffelse af FLIR- og NVG-kapaciteter til H225 SAR-helikopterne faldt på plads for nylig, og nu er processen med at anskaffe systemerne sat i gang.

 

De nye systemer vil styrke SAR-beredskabets indsats under eftersøgnings- og redningsmissioner, da helikopterne vil blive udstyret med infrarøde kameraer, der kan detektere varmeudstråling fra mennesker og objekter både til lands og til vands. Derudover vil besætningen få nattesynsbriller, som gør det nemmere og sikrere at operere under svage lysforhold, herunder om natten.

 

- Disse systemer kan få en stor betydning for SAR-beredskabets effekt i situationer, hvor tiden er en kritisk faktor og kan betyde forskellen på liv og død, siger Air Greenlands administrerende direktør, Jacob Nitter Sørensen, der er glad for at aftalen nu er på plads.

G65A5919 Edit 3

- Først og fremmest vil jeg takke både Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse og vores forhandlere i den nyoprettede afdeling for Special operations for den gode dialog og indgåelsen af aftalen.

Det har længe været et ønske fra Air Greenlands H225-helikopterens besætning at få implementeret disse systemer, da det vil forbedre mulighederne for hurtigere at finde frem til nødstedte, siger han og fortsætter:

- Glæden over at aftalen var på plads, blev da også modtaget med jubel, og den reaktion siger vist det hele, og vi glæder os til, at systemerne kan tages i brug, tilføjer Jacob Nitter Sørensen.

 

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelses Oberst Klaus Qvist, chef for Kapacitetsansvarlig Luftsystemer, udtrykker også stor glæde over, at aftalen er i hus.

 

 

Koordination af etableringen af systemerne vil ske mellem Air Greenland og Arktisk Kommando, og blive understøttet af FMI i nødvendigt omfang. Det forventes at systemerne vil blive implementeret i løbet af 2025 og forventes at være i fuldt operativ brug senest i marts 2026.

Klaus H. Qvist

- Vi er meget tilfredse med, at vi nu har nået denne milepæl i forhold til at kunne sikre et vigtigt kvalitetsløft til SAR beredskabet i Grønland, og vi glæder os meget til, at Air Greenland nu kan komme i gang med at anskaffe og etablere denne kapacitet – så den medvirke til at løse opgaven, siger Klaus Qvist

 

Koordination af etableringen af systemerne vil ske mellem Air Greenland og Arktisk Kommando, og blive understøttet af FMI i nødvendigt omfang. Det forventes at systemerne vil blive implementeret i løbet af 2025 og forventes at være i fuldt operativ brug senest i marts 2026.

AGL 11432 Ned Dawson Air Greenland

Fakta

I 2020 indgik Air Greenland og det danske forsvar en aftale om at Air Greenlands H225 helikoptere indgik i Search- and Rescue (SAR) beredskabet som benyttes i eftersøgnings- og redningsmissioner i Grønland. SAR- helikopteren kommer på såkaldte skarpe missioner og anvendes af Grønlands Politi, Sundhedsvæsenet og Arktisk Kommando, som koordinerer missionerne.

SAR-teamet på Air Greenlands H225-helikopter består af otte piloter samt otte hoist-operatører, som har base i Kangerlussuaq, hvoraf en af operatørerne skiftes til at varetage hoist-operatørfunktionen på H155 SAR-helikopteren i Narsarsuaq.

H225-besætningen har SAR -vagt 24/7-365 med fire mand på vagt ad gangen sammen med mekanikere som vedligeholder helikopterne. H155 helikopteren i Narsarsuaq har en besætning på tre på vagt mellem 8-16 året rundt.

FLIR (Forward looking InfraRed)


EC225 SAR konfigurationen understøtter montering af FLIR system. Samme FLIR system ses på flere af Forsvarets platforme og muliggør identifikation af personer i terræn og vand på baggrund af varmeudstråling.

Dette muliggør identifikation af målet for operationen mere effektivt, da den nuværende identifikationsmetode udelukkende er baseret på udsyn fra cockpit samt kabine.

Det kan umiddelbart være meget vanskeligt at identificere personer i terræn og vand og dermed kan redning af en tilskadekommen forsinkes, da selve søgefasen således bliver længere. 

NVG – (Night Vision Goggles)


Anvendelse af NVG er udbredt på flere af Forsvarets platforme og giver mulighed for at operere sikkert i situationer med svage lysforhold.

Ved anvendelse af NVG vil operationen kunne afvikles i svage lysforhold på sikker vis, hvilket muliggør operation og assistance af nødstedte personer i flere tilfælde end med det nuværende udstyr.

Derfor anses NVG som et vigtigt redskab i forsøget på at etablere et mere robust SAR-beredskab, som kan operere under dårligere lys og vejrforhold end det i dag er tilfældet.