3027

Air Greenland modtager strejkevarsel

Efter langvarige forhandlinger uden at det er lykkedes at nå i mål mellem Air Greenland og Air Greenlands kabinebesætningsforening (ACU) organiseret under den danske organisation Flyvebranchens PersonaleUnion, FPU, har Air Greenland modtaget første strejkevarsel fra FPU.  

Overenskomsten mellem parterne udløb 31. december 2021 og forhandlingspartnerne har derfor forhandlet om kabinebesætningernes vilkår siden efteråret. På trods af gentagne forhandlingsrunder har det ikke været muligt at opnå enighed om fornyelse af overenskomsten, og forhandlingerne er nu brudt sammen. 

 

Air Greenland, har ligesom luftfartsbranchen i hele verden, været hårdt ramt af Covid-19 pandemien i to år. Det ændrer dog ikke på den fremtid selskabet også står overfor med nye landingsbaner og dermed øget konkurrence.  

 

- Air Greenland kom økonomisk godt igennem 2 år med Covid-19, fordi vi foretog de rette økonomiske justeringer tidligt i krisen, og dermed kunne vi også sikre at vores medarbejdere lønmæssigt blev ramt markant mindre end andre i branchen. Det sagt, så er vi samtidigt nødt til at være realistiske omkring den fremtid, vi også står overfor med nye landingsbaner og øget konkurrence. Vi skal fortsat kunne fastholde de generelt gode løn og arbejdsforhold vi har i Air Greenland, men det skal også være bæredygtigt på den lange bane. I den sammenhæng er det helt afgørende, at vi i de nuværende overenskomster skaber grundlaget for, at vi har økonomisk plads til også at tilbyde billigere billetter til kunderne i fremtiden, siger CEO i Air Greenland, Jacob Nitter Sørensen. 

 

Forhandlingslederen for Air Greenland, HR Direktør Mads B. Christensen oplyser, at man under forhandlingerne har fremlagt forskellige løsningsmodeller, som alle er blevet afvist af modparten. 

 

- Luftfarten er generelt udfordret, og målet har været, at lønningerne i Air Greenland skal være konkurrencedygtige på den lange bane og da de overenskomster vores medarbejdere er ansat på, allerede er i den pæne ende af branchen i dag, har det selvfølgelig gjort forhandlingerne med FPU ekstra vanskelige. Det konkrete udspil fra vores side indeholder en realistisk lønstigning mod at vi opnår mere fleksibilitet i arbejdsplanlægningen, end det vi har i dag, siger Mads B. Christensen.  

 

Det har været tre hårde år for Air Greenland først to år med Covid-19 pandemien og selvom virksomheden i forhold til andre flyselskaber, kom godt økonomisk igennem krisen, så har det været hårde år for medarbejderne. I hele 2022 har operationen tillige være ramt af usædvanligt ustabile vejrforhold, som har ført til mange aflysninger og forsinkelser for de rejsende.  

 

- Efter to år, hvor vores rejsende har oplevet store forstyrrelser i deres juleferier grundet Corona, så står vi nu i en situation, hvor andet strejkevarsel fra FPU meget vel kan risikere at ramme os midt i juletrafikken igen, hvilket jeg er rigtig ærgerligt over. Jeg håber selvfølgelig at vi finder en forhandlingsløsning og dermed undgår konflikt, siger Jacob Nitter Sørensen.   

 

Hvis/når FPU sender andet strejkevarsel går der 7 dage til konflikten træder i kraft, medmindre der opnås en aftale i Forligsinstitutionen. 

 

Skulle dette blive tilfældet aflyser Air Greenland alle flyvninger og tilbyder refundering eller ændringer af billetterne.